dijous, 12 de desembre del 2013

LES QUATRE COMPETÈNCIES LINGÜÍSTIQUES


Tal i com diu el diccionari de centro virtual Cervantes la competència comunicativa és la capacitat d'una persona per comportar-se de manera eficaç i adequada en una determinada comunitat de parla; això implica respectar un conjunt de regles que inclou tant les de la gramàtica i els altres nivells de la descripció lingüística (lèxic, fonètica, semàntica) com les regles d'ús de la llengua, relacionades amb el context socio-històric i cultural en què té lloc la comunicació.


En paraules de D. Hymes "La competència comunicativa es relaciona amb saber «quan parlar, quan no, i de què parlar, amb qui, quan, on, de quina manera», és a dir, es tracta de la capacitat de formar enunciats que no només siguin gramaticalment correctes sinó també socialment apropiats."


Els components de la competència comunicativa són els següents:

1. La competència LINGÜÍSTICA O GRAMATICAL: El domini del codi lingüístic (nivell fonològic, morfològic, lèxic, sintàctic i semàntic).

2. La competència SOCIOLINGÜÍSTICA: Les regles socioculturals d'ús. Hem de tenir en compte els participants, el propòsit de la interacció i les normes i convencions.

3. La competència DISCURSIVA: L'habilitat de produir i interpretar diferents tipus de discursos en qualsevol gènere.

4. La competència ESTRATÈGICA: L'habilitat d'utilitzar estratègies de comunicació verbal i no verbal per a millorar l'efectivitat de la comunicació o compensar les interrupcions que poden sorgir.





Els alumnes de primària hauran d'assolir les següents competències 
bàsiques:

1. LLEGIR: no només és saber interpretar lletres, sinó que també
comprendre el que diu a partir de la descodificació.



2. ESCRIURE: Es el procés a través del qual es produeix un text escrit
 significatiu. 



3. PARLAR: L'ús particular i individual que un parlant fa d'una llengua; és a
dir, el llenguatge articulat.












4. ESCOLTAR: és comprendre un missatge a partir d'encendre un procés 
cognitiu de construcció de significat i d'interpretació d'un missatge o d'un
discurs pronunciat oralment.













REFLEXIÓ

Penso que és indispensable que aquestes quatre competències s'assoleixen 
a tots els alumnes de primària, ja que cada una es vital per viure. Totes
quatre les fem servir al dia dia. Com a futurs mestres hem d'ensenyar als 
nostres alumnes a llegir, parlar, escriure i escoltar. Ja que serem un clar 
exemple per als nostres alumnes, és bàsic que sapiguem fer-nos entendre. 

AMPLIACIÓ

Per acabar, m'agradaria mostrar-vos un article de 
ACADÉMICA, comunidad digital de conocimiento on explica la importància 
de la lectura.


Saber leer, saber comprender…
La importancia del lenguaje se valora cada vez más en las sociedades modernas. Esto se debe a que no solo define al ser humano, sino que también facilita y perfecciona las relaciones humanas en sí y con el contexto que a éstas rodean.
L a lectura es el verdadero camino hacia el conocimiento y la libertad, ya que nos permite viajar por los caminos del tiempo y el espacio, así como también conocer y comprender las diferentes sociedades y sus culturas.
En los niños, la lectura no solo divierte y desarrolla su vocabulario, sino que incentiva su imaginación, aumenta el conocimiento académico y de la vida diaria, y le facilita la interacción con los demás integrantes de la sociedad.
En el documento “Hacia las Sociedades del Conocimiento” (Unesco, 2005) se plantea que a partir de una sociedad tan tecnologizada como la que vivimos, tanto la escritura como la contabilidad deben ser elementos omnipresentes e indispensables para la vida cotidiana y el ejercicio de la ciudadanía.
El dominio lector, la escritura y el cálculo elemental siguen siendo los objetivos primordiales para “Aprender a Aprender” e ir desarrollándonos cada vez más como seres autónomos, y no dependientes de cualquier gobierno o ideología de turno.

Importancia de la Lectura.

Podemos decir que la Lectura es el medio más eficaz para la adquisición de conocimientos ya que enriquecen nuestra visión de la realidad, intensifica nuestro pensamiento lógico y creativo, y facilita la capacidad de expresión.
Cumple un papel fundamental en el incremento de nuestra capacidad intelectual y por lo tanto, de nuestro desarrollo como ser humano independiente.
Leer equivale a pensar, así como saber leer significa tener la capacidad de identificar las ideas básicas de un texto, captar los detalles más relevantes y brindar un juicio crítico sobre lo que se está leyendo.
En definitiva leer implica razonar, crear, soñar y convertirnos en seres cada vez más tolerantes y respetuosos de las diferencias de los demás, consiste en aprender a observar la sociedad desde un nuevo punto de vista mucho más objetivo, alejándonos de prejuicios e ideas contradictorias a la realidad.
¡Lea, Lea… y siga leyendo!
Desarrollar el gusto por la lectura, así como incentivar a las personas que nos rodean hacia la lectura debe ser un reto que debemos plantearnos cada uno de nosotros.
Las sociedades democráticas en que vivimos exigen cada vez más ciudadanos pensantes y libres de ideas arcaicas y peligrosas que podrían perjudicar su buen funcionamiento.
Debemos hacer de la lectura un hábito permanente, convertir el acto de leer en un momento placentero, gratificante y compartido.
Indiscutiblemente no saber leer en la sociedad tecnologizada en que vivimos solo puede conducirnos a una exclusión social, cultural, política y económica; o lo que es peor, a un destierro absoluto de los principales ámbitos en que se mueven la mayoría de los miembros de la sociedad de la que formamos parte.
Si queremos ser los dueños de las Nuevas Tecnologías y no solo sus esclavos, solo nos queda un camino: Aprender a leer y a comprender aquello que hemos leído.
Ese, es el principal desafío que todos tenemos actualmente.


1 comentari:

  1. Molt bona entrada, ho expliques molt bé i m'ha quedat molt clar. D'altra banda, he trobat molt interessant l'article que has afegit, et fa reflexionar..

    ResponElimina